V nedavni objavi sem govoril o tem, kako lahko začnete svojo domačo igro. Eden od pogojev za to pa je imeti pravo opremo in kateri del opreme je najpomembnejši za poker? Žetoni, žetoni za poker.

Za nepoznavalce, ko enkrat vidite standardne čipe (tudi na televiziji), so vsi enaki.

Za navdušence pa je vsak nabor čipov drugačen in ima glede te zadeve svoje določene preference. Oglejmo si osnove žetonov, s katerimi igrate pri pokru, da boste lahko izbrali popoln komplet za začetek domače igre.

Na začetku iger na srečo so ljudje namesto žetonov uporabljali različne majhne predmete. Kosi lesa, gline in celo zlata so bili uporabljeni kot žetoni za igro. Šele v poznih 19. stoletjih so bili žetoni za poker, kot jih poznamo danes, ustvarjeni s posebnim namenom ohranjanja števila v pokru. Ti poker žetoni so bili narejeni iz gline. V štiridesetih letih 20. stoletja so bili proizvedeni plastični čipi, ki so postali široko dostopni javnosti.

Danes v osnovi poznamo 3 vrste sekancev glede na material. Najpogostejši in cenovno najugodnejši so plastični žetoni za poker. So lahki in se zlahka poškodujejo, zato jih najbolje uporabljajo začetniki. Druga vrsta poker žetonov je narejena iz kovinskega jedra. Poker žetoni iz kovinskega jedra so težji od plastičnih in manj dovzetni za poškodbe. Najraje jih imajo tisti, ki prirejajo domače igre, saj dajejo tisti “kazino občutek” in niso predragi. Morda so najboljši žetoni za poker narejeni iz gline. So najdražji in jih ni tako enostavno najti kot plastične. Igralnice uporabljajo glinene sestavljene žetone in jih dejansko izdelajo po meri. Večina igralnic ima svoj logotip vpisan na žetone – ti so pravzaprav avtorsko zaščiteni.

Kupite lahko komplet žetonov za poker z določenim številom žetonov.

Običajno sta v kompletu 2 kompleta kart in par kock. Set je običajno v kovinskem ohišju z notranjo oblogo iz žameta za zaščito čipov. Čipsi so različnih barv – rdeči, črni, beli, zeleni in celo roza.

Zaradi priljubljenosti pokra nakup žetonov ni težka naloga. Lahko obiščete lokalno športno trgovino in verjetno imajo nabore čipov. Še bolje, lahko iščete na internetu. Na spletu je množica prodajalcev žetonov za poker, ki ponujajo večjo raznolikost žetonov za poker. Določite lahko količino žetonov v enem kompletu in lahko celo določite, katere barve želite. Ko kupujete poker žetone za domačo igro, se prepričajte, da imate dovolj poker žetonov za število igralcev, ki jih pričakujete. To je primer, da je bolje imeti več kot imeti manj.

Ko imate žetone v rokah, ne pustite, da gredo v nič, tako da ne poskrbite zanje. Vedno jih imejte čiste in v dobrem stanju. Etui, ki je priložen kompletu, je namenjen za zaščito čipov – zato ga uporabite.